Chociaż ozonowanie jako metoda dezynfekcji pomieszczeń oraz żywności było stosowane wybiórczo od wielu dekad, to na masową skalę zaczęto sięgać po nie od kilku lat. Dzisiaj ozonowanie jest wybierane coraz chętniej, więc przybywa firm oferujących różnego rodzaju usługi związane z ozonem. Warto więc wiedzieć, jak działa dezynfekcja czynnym ozonem i opłaca się po nią sięgnąć, a kiedy jej wybór będzie narażeniem się na niepotrzebne koszta.
Ozon – idealny środek do zastosowanie na większość powierzchni
Problemem klasycznych metod dezynfekcji powierzchni np. biurowych czy usługowych było to, że zwalczenie rozmaitych drobnoustrojów lub związków wymagało sięgnięcia po rozmaite metody i substancje aktywne. Z wejściem ozonu do gry, sytuacja mocno się zmieniła, albowiem ta odmiana trójatomowego tlenu jest bardzo silnie utleniająca, co czyni ją skuteczną w walce zarówno z bakteriami, wirusami jak i grzybami lub pleśniami. Dzięki temu jest chętnie stosowana przede wszystkim w miejscach o podwyższonych wymogach sanitarnych – jak placówki medyczne lub restauracje.
W tym drugim wypadku ozonowanie okazuje się wyborem wręcz idealnym, albowiem nie powoduje skażenia żywności ani wody pitnej, nie osadza się na ich powierzchniach, tylko utlenia wszelkie powłoki biologiczne – nie przebarwia, nie zostawia nalotów, nie zmienia smaków. Jak więc widać, jego krótka lista korzyści sprawia, że nadaje się idealnie do dezynfekcji zarówno pomieszczeń o przeznaczeniu szczególnym jak i obiektów o przeznaczeniu ogólnym. W przypadku kontaktu z żywnością można mówić wręcz o dodatkowych skutkach zastosowania ozonu – uzdatnia on wodę w odpowiednio zaplanowanych procesach technologicznych, a także do mycia produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia w kuchni np. w stanie surowym.
Ozonowanie – główne zasady postępowania przy dezynfekcji
Jego niesamowite zdolności adaptacji w rozmaitych połączeniach czynią go idealnym do zastosowania na wielu zróżnicowanych frontach. Jest multifunkcjonalny, a główną zasadą, o jakiej trzeba pamiętać przy planowaniu o prowadzeniu ozonowania jest odpowiednie wyliczenie stężenia na m3 dezynfekowanej przestrzeni. Wietrzenie pomieszczeń po ozonie przebiega szybko i w skrócie można je opisać jako:
- 15 minut – w przypadku samochodu
- do 30 minut – w przypadku pojedynczego np. biurowego pomieszczenia
- 45 minut – dla całego domu
Powyższe uwzględniają oczywiście intensywne wietrzenie ozonowanych obiektów po ich dezynfekcji. Zbyt krótkie wietrzenie pomieszczenia i wpuszczenie tam ludzi może mieć nieznaczne skutki uboczne jak bóle głowy, problemy z widzeniem lub senność. Do wietrzenia pomieszczenia powinno się przystąpić około 30 minut po jego pełnym przeprowadzeniu, więc niekiedy już 90 minut po dezynfekcji pomieszczenia są w pełni użyteczne.
Ozonowanie jest także wskazane tam, gdzie podejrzewane jest np. pojawienie się grzybów czy pleśni w ukrytych dla wzroku elementach konstrukcyjnych (np. ramy okien i drzwi balkonowych). Przed przeprowadzeniem ozonowania warto wynieść z pomieszczenia rośliny i zadbać o to, aby w pomieszczeniu na czas dezynfekcji nie pozostało żadne zwierzę domowe. Ozon jest 50 razy skuteczniejszy i silniejszy w walce z drobnoustrojami aniżeli chlor i potrzebuje o 3000x mniej czasu na aktywne zadziałanie w stosunku do niego – warto więc zainwestować w niego, jeśli chce się szybki efektów.
Koszty prowadzenia dezynfekcji metodą ozonową
Początkowo ozonowanie jako metoda dezynfekcji, z uwagi na wymóg posiadania specjalistycznej aparatury i przeszkolenia pracowniczego – koszty takich usług były bardzo drogie. Z czasem jednak i upowszechnieniem się firm dezynfekcyjnych oferujących ozonowanie, konkurencja doprowadziła do spadku tych cen na rynku przy jednoczesnym podniesieniu jakości tychże usług. Znalezienie firmy specjalizującej się w dezynfekcji z użyciem ozonu nie powinno być problemem – przed zleceniem jej zadania warto jednak sprawdzić jej dotychczasowe referencje i pamiętać, że najniższa cena może być czasem obarczona dodatkowym ryzykiem.